piątek, 6 września 2013

Misz-masz!

Teraz będzie przepis z jajem! Czyli bułgarska jajecznica potocznie zwana misz-maszem :)






Składniki:

- 2 duże papryki
- 2 cebule
- 2-3 pomidory
- 4 jajka
- 250 g. sera feta
- czubrica (cząber górski)
- bazylia
- pieprz, sól
- pietruszka (opcjonalnie)
- papryczka chilli (może być w formie suszonej)

Cebulę kroimy w półkrążki, albo w paski i dusimy z drobno pokrojoną papryką. 



Kiedy papryka i cebula będą wystarczająco miękkie, parzymy pomidory, kroimy w kostkę i wrzucamy. Dodajemy ser feta. 



Wszystko przyprawiamy sporą ilością czubricy i bazylii. 



Kroimy drobno chilli i również dodajemy. 



Czekamy troszkę, aż nadmiar wody odparuje i dodajemy rozbełtane jajka. 

Ja dodałam akurat 5 jaj, bo były malutkie :)


Doprawiamy pieprzem i solą i pilnujemy, żeby całość nie ścięła się za bardzo. Możemy dodać posiekaną pietruszkę i gotowe :)




2 komentarze: