sobota, 7 września 2013

Kurczak curry w jogurtowej marynacie





Potrzebne nam będą:

* duża pierś z kurczaka
* dwa małe gęste jogurty naturalne
* curry (3 łyżeczki - ale jak ktoś lubi to można więcej)
* słodka papryka (3 łyżeczki)
* pieprz cayenne (1/2 łyżeczki - tutaj też zależy od preferencji, czy chcemy bardziej ostro, czy nieco mniej)
* sól i pieprz
* jasne piwo (pół szklanki)
* miód (łyżeczka)

Filet przygotowujemy dzień wcześniej.

Jogurt naturalny mieszamy dokładnie z przyprawami. Kurczaka myjemy, oczyszczamy ze zbędnych żyłek i tłuszczu i kroimy na nieduże kotleciki. Zanurzamy je dokładnie w marynacie i wstawiamy do lodówki, żeby na drugi dzień mięsko już ładnie nasiąknęło jogurtem.



Drugiego dnia mieszamy dokładnie piwo z miodem.



Smażymy kotleciki i od czasu do czasu podlewamy je piwem.


Pod koniec smażenia możemy dodać resztę pozostałej marynaty i chwilę dusić wszystko razem w powstałym sosie.


Całość podałam z ryżem jaśminowym i mizerią z jogurtem naturalnym.


Smacznego :D

1 komentarz: