A teraz przepis:
Potrzebne nam będą:
* 500 g. twarożku
* opakowanie ciasta "kori" [można je znaleźć w sklepach z tureckimi przysmakami, wystarczy poprosić o ciasto do bakławy. Dostępne jest również pod nazwą "ciasto filo". Ciasto jest tak cieniutkie jak kartka papieru. Można je zastąpić ciastem francuskim, wyjdzie całkiem nieźle]
Moje się niestety troszkę rozwaliło, bo je zamroziłam... |
* trzy jajka
* pół kostki masła
* szklanka gazowanej wody
* cukier puder
Jeśli decydujemy się na wersję na słono, wywalamy cukier puder, a twaróg zastępujemy bałkańskim serem, który można znaleźć w większości marketów :)
Brytfankę smarujemy masłem. Delikatnie kładziemy dwie/trzy warstwy ciasta kori/filo (albo jedną francuskiego). Posypujemy delikatnie cukrem pudrem, a potem twarożkiem (jeśli robimy na słono - tylko samym słonym serem). Kładziemy kolejną warstwę, znowu posypujemy cukrem pudrem i serem, kładziemy kori/filo, znowu cukier i ser, przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Jeśli używamy ciasta francuskiego, kładziemy tylko jeden płat ciasta! Jest ono wystarczająco grube, żeby zastąpić te dwie/trzy warstwy ciasta kori!
Teraz całość kroimy na sporej wielkości prostokąty.
Jajka, wodę gazowaną i rozpuszczone masło mieszamy dokładnie razem i delikatnie polewamy ciasto, tak, żeby masa wlała się w nacięte rowki i całość nią nasiąkła.
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)
Paulina
super,od dluzszego czasu przekonuje moja bulgarska zone ,ze ta banica moze byc po polsku robiona ,tzn. z polskim serem i na slodko,ten ich slony w zalewie wogole mi nie odpowiada,no chyba ze umieram od glodu,hi,hi
OdpowiedzUsuń